28 Ιαν 2011

Άραγε να επιμένει ο κ Χειμάρας να φτιάξει χιονοδρομικό στη Γραμμένη Οξιά;


Ενα χιόνι θα το σώσει...
πηγη: http://www.taxydromos.gr/

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου βρίσκεται αντιμέτωπο με τον χειρότερο εχθρό του: τους νοτιάδες. Ο ζεστός για την εποχή καιρός κρατά μακριά από τις πίστες του τις νιφάδες χιονιού. Οι εγκαταστάσεις στις κορυφές του βουνού των Κενταύρων περιμένουν πανέτοιμες την άφιξη του χιονιά.

Όσο όμως η έλευσή του καθυστερεί, τόσο ο τζίρος της εταιρίας, αλλά και επιχειρήσεων που βασίζουν τη λειτουργία τους στο Χιονοδρομικό, συνεχίζει την καθίζηση. Και το φετινό χειμώνα έχει καθυστερήσει αρκετά.

Στα ορεινά του Πηλίου, οι επαγγελματίες στενάζουν από την αναδουλειά, καθώς ελάχιστοι, χωρίς χιονισμένο τοπίο, ανηφορίζουν το βουνό.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο μετρά ήδη απώλεια 40% του τζίρου του, που γίνεται στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Οι γιορτές παρήλθαν με «γυμνές» από χιόνια τις κορυφές του Πηλίου. Η κίνηση περιορίστηκε στο ελάχιστο και αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται τα σαββατοκύριακα, στα οποία το Χιονοδρομικό ποντάρει κυρίως για να βγάλει τα έξοδά του.

Υπεύθυνοι της λειτουργίας του Χιονοδρομικού, επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού, αλλά και λάτρεις του σκι, έχουν επιδοθεί στις... προσευχές για να ρίξει χιόνι.

Δεν είναι υπερβολή ότι βρίσκονται καθημερινά μπροστά σε τηλεοράσεις παρακολουθώντας τα δελτία καιρού και σε οθόνες υπολογιστών σερφάροντας σε κάθε σελίδα πρόγνωσης καιρικών φαινομένων.

Η χθεσινή χιονόπτωση ήταν ελάχιστη και μόλις που «πασπάλισε» τις κορυφές του Πηλίου. Το ύψος του χιονιού έφτασε τα 5 εκατοστά. Τις ελπίδες τους έχουν αναπτερώσει οι προγνώσεις μετεωρολόγων για αλλαγή των καιρικών φαινομένων από αύριο Πέμπτη, με χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν και το σαββατοκύριακο. Μόλις το ύψος του χιονιού δημιουργήσει λευκό στρώμα 40-50 πόντων, το Χιονοδρομικό θα ανοίξει επιτέλους τις εισόδους του.

«Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου είναι πανέτοιμες εδώ και μήνες να λειτουργήσουν. Και όμως, στο αποκορύφωμα της σεζόν απουσιάζει το κυρίαρχο «συστατικό», το χιόνι», ανέφερε η πρόεδρος της «Κενταύρων Όρος Α.Ε.» Τζούλια Τσαλίκη.

Ο προβληματισμός, ανέφερε, είναι έντονος για τις οικονομικές απώλειες του Χιονοδρομικού, αλλά και των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των καφέ και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων που αποτελούν κρίκους της αλυσίδας του χειμερινού τουρισμού. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα, πάνω στις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση.

Ο περιορισμός των χιονοπτώσεων τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει τη σεζόν που λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Για το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δεν υπάρχει, στο μεταξύ, η εναλλακτική λύση της τεχνητής χιόνωσης. Ακόμη και εάν υπήρχε η υποδομή που απαιτείται, με ισχυρά αντλιοστάσια για την εξασφάλιση μεγάλης ποσότητας νερού θα ήταν «δώρο-άδωρο», καθώς εξαιτίας του χαμηλού υψομέτρου δεν έχει θερμοκρασίες για συνεχόμενες ημέρες υπό το μηδέν.

Τα κανόνια παραγωγής τεχνητής χιόνωσης μετατρέπουν νερό που εκτοξεύουν σε χιόνι, εφόσον ο υδράργυρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία τόσο η ποιότητα του χιονιού είναι καλύτερη. Όμως για το Πήλιο αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.

Το πρόβλημα του... καλού καιρού αντιμετωπίζουν και φέτος πολλά από τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, καθώς οι μειωμένες χιονοπτώσεις δεν ενθαρρύνουν τους φίλους των χειμερινών σπορ να τα επισκεφθούν.

Λόγω του ζεστού χειμώνα τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα δεν έχουν ανοίξει ή υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να προσβλέπουν σε μια περίοδο που δύσκολα θα διαρκέσει τρεις μήνες.