17 Ιαν 2008

Δελτίο τύπου των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας
για το χιονοδρομικό του Κισσάβου

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πληροφορίες: Σιάκης Λευτέρης 694 7072799

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια της παρέμβασης στο θέμα του χιονοδρομικού κέντρου στον Κίσσαβο, οι Οικολόγοι πράσινοι συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Νέσσωνος κ. Γερογιάννη όπου και ανταλλάξαμε θέσεις και απόψεις πάνω στο θέμα.

Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στον Κίσσαβο και καταθέσαμε εναλλακτικές προτάσεις για βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής. Προτάσεις που αφορούν όλη τη διάρκεια του έτους και όχι 1 ή 2 μήνες που διαρκεί η χιονοδρομική περίοδος (5 – 10 Σαββατοκύριακα τον χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση.)

Τα κύρια επιχειρήματά μας προέρχονται από την διεθνή πρακτική και εμπειρία, από διεθνείς οργανισμούς όπως ΟΟΣΑ και WWF, από διεθνή συνέδρια για τις κλιματικές αλλαγές όπως αυτή του Κιότο και του Μπαλί. Το μέλλον επιφυλάσσει θερμότερους χειμώνες. Ήδη στις Άλπεις χιονοδρομικά κέντρα κλείνουν ή αλλάζουν αντικείμενο.
Επιπροσθέτως θεωρούμε πως η περιοχή θα υποβαθμιστεί από τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν. Θα αλλοιωθεί τόσο η αισθητική όσο και η οικολογία της περιοχής. Ελάχιστοι φυσιολάτρες θα θέλουν να επισκεφτούν ένα φυσικό τοπίο σπαρμένο με πυλώνες 5 -15 μέτρων.

Καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στο 4ο (και τελευταίο) ΚΠΣ για δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων αυτά βαφτίζονται «εκπαιδευτικές πίστες» ώστε να μπορέσουν να επιχορηγηθούν. Μια πρακτική που απ’ ότι φαίνεται δεν την έχουν πάρει ακόμη χαμπάρι στην Ευρώπη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε ολοκληρωμένες και κυρίως δοκιμασμένες λύσεις για την ορθή χρήση και συνύπαρξή μας με το περιβάλλον και θα σταθούμε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: