14 Ιαν 2008

Η μόδα των χιονοδρομικών στην Ελλάδα

Αγαπητέ μου φίλε
Αρχίζω και «τα παίρνω» με το κάθε βουνό και χιονοδρομικό κέντρο! Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτό ταιριάζει σε μια σύγχρονη αντίληψη για την «ανάπτυξη των ορεινών όγκων» και για τον ορεινό τουρισμό. Δεν επαρκούν λοιπόν τα χιονοδρομικά που έχουμε, και τα οποία όλα τους λειτουργούν άψογα… και λένε: "δε φτιάχνουμε κι ένα ακόμη στα Βαρδούσια;", άντε κι ένα στη Γραμμένη Οξιά, κι ένα στον Κίσαβο, στον Όλυμπο, στη Βελβενδό, στην Τριγγία, στα Άγραφα κοκ... Αυτό όμως που εγώ δεν θέλω, είναι να δω το τελευταίο αγνό κομμάτι γης της Ελλάδας, που είναι τα βουνά μας, να καταντήσουν όπως τα νησιά μας. Έχουμε χιονοδρομικά κέντρα και είναι αρκετά! Ας κοιτάξουν να βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα πρώτα, και μετά βλέπουμε.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για την προώθηση του ορεινού τουρισμού: διάνοιξη, διαμόρφωση, βελτίωση και διαφήμιση των ορεινών μονοπατιών, ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων (mountain bike, πεζοπορία, δραστηριότητες ποταμού κ.α.), δημιουργία ή και επισκευή ορειβατικών καταφυγίων, δημιουργία οικοτουριστικών καταλυμάτων, πάντα με γνώμονα τη διασκέδαση και τις ανάγκες όλης της οικογένειας, έτσι ώστε να προσελκυσθεί στο βουνό όλο και περισσότερος κόσμος. Γενικά, να γίνει προώθηση των εναλλακτικών ευκαιριών απασχόλησης μέσα από την ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και του ορεινού τουρισμού. Βέβαια γι’ αυτά χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες των τοπικών φορέων και των παραγόντων, οι οποίοι, συνήθως, κοντόφθαλμα κυνηγούν το γρήγορο χρήμα και δεν νοιάζονται για την περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα με προστασία. Βλέπουν το χιονοδρομικό κέντρο σαν την κότα με τα χρυσά αυγά, χωρίς να σκέφτονται ότι, με την δημιουργία του, θα χαθεί η ομορφιά και η ηρεμία στον τόπο τους. Σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, και ιδιαίτερα όσοι επικοινωνούμε μ’ αυτούς τους ανθρώπους, συζητώντας καλόπιστα μαζί τους.

Μπορώ να σου πω, με κάποια επιφύλαξη, ότι όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, από μόνα τους, είναι ζημιογόνες και προβληματικές επιχειρήσεις. Ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ελάχιστες «παραγωγικές» μέρες το χρόνο για σκι για να λειτουργήσουν. Δεν ξέρω πόσο περιμένουν να αυξηθεί η «πελατειακή βάση» και τι προβλέπεται να συμβεί με τις χιονοπτώσεις τα επόμενα χρόνια. Νομίζω όμως ότι διανύουμε μια περίοδο δύσκολη για τη χιονόπτωση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις δυσοίωνες κλιματικές αλλαγές. Άκουσα ότι η Αυστρία, με την επερχόμενη κλιματική μεταβολή και τη μείωση των χιονοπτώσεων, προγραμματίζει τη μετατροπή των χιονοδρομικών της σε... γήπεδα γκολφ. Αυτοί που θα κερδίσουν πάντως, είναι οι έξυπνοι επιχειρηματίες με τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα RESORTS και τα Health Club. Πόσοι είναι αυτοί;

Ακούστηκε ότι με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το 2007 η χιονοδρομία στην Ελλάδα μπαίνει σε ρυθμούς Αλπεων! Να η άλλη μεγάλη ιδέα, μετά τα γήπεδα γκολφ!! (παρουσίαση από τον κ Αλογοσκούφη του ειδικού προγράμματος για το Νομό Φωκίδας και την κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου Βαρδουσίων, που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, σε εκδήλωση που έγινε στην Άμφισσα στις 13/10/2006). Ωραίο το έργο. Να δούμε όμως το τέλος του, μετά από κάποια χρόνια «λειτουργίας» των Χιονοδρομικών Κέντρων. Αν λειτουργήσουν… Η όποια Εταιρεία – Ιδιωτικός Τομέας θα πληρωθεί για την επένδυση, που θα κάνει. Και με το παραπάνω! Πώς θα το εξασφαλίσει αυτό; Νομίζεις ότι θα ρισκάρει στο χιονοδρομικό κέντρο; Όχι βέβαια! Θα εξασφαλίσει άλλες παράπλευρες δραστηριότητες με καταπατήσεις και αποχαρακτηρισμούς δημοσίων δασικών εκτάσεων, την κατασκευή πολυτελών συγκροτημάτων και τόσα άλλα, που δεν θα έχουν καμιά σχέση μ’ αυτό που λέμε “ήπια ανάπτυξη”. Αφού τα πάρει με το παραπάνω, θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από κει που ήρθε. Το χιονοδρομικό θα περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πλέον, χωρίς πόρους, θα καταντήσει την εγκατάσταση προβληματική και θα ψάχνει να το διώξει από πάνω της όπως όπως. Οπότε ή θα "μαραζώσει", γιατί θα μείνει προίκα στον δήμο, ή θα το πάρει κανένας τζάμπα. Θα μείνουν όμως τα απαραίτητα για τέτοιου μεγέθους επένδυση έργα υποδομής, (οδικές προσβάσεις, χώροι στάθμευσης κ.λ.π.) και τα παρεπόμενά τους, τα οποία αναγκαστικά θα μεταβάλουν την γεωμορφολογική αρμονία της περιοχής, θα τραυματίσουν το φυσικό τοπίο και την εύθραυστη γεωλογία, ιδιαίτερα σε περιοχές μεγάλων κλίσεων. Θα ενθαρρύνουν μεγαλύτερους κυκλοφοριακούς φόρτους και θα συμβάλουν στην αποψίλωση των τοπικών δασών και την προοδευτική υποβάθμιση των εδαφών.

Οι προϋπολογισμοί των έργων; Ενδεικτικά σου λέω ότι ο προϋπολογισμός του Χ/Κ στη Βελβενδό Κοζάνης είναι της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ του Ski Center Kozuf στα Σκόπια, 72 εκατομμύρια. Στον Κίσαβο μόνο ο δρόμος πρόσβασης υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ

Για τον Κίσαβο, που σ’ ενδιαφέρει, έχω να σου πω ότι δυστυχώς προχωράει η κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου. Δεν ξέρω αν δημοπρατήθηκε η μελέτη ακόμη. Αν όχι, πιστεύω σύντομα θα γίνει. Ο δρόμος από το χωριό Σπηλιά μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας, μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού, όπως ειπώθηκε, κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ, κατασκευάζεται ήδη. Έχει γίνει η διαπλάτυνση. Σε πολλά σημεία νομίζω υπερβαίνει τα δέκα μέτρα και μέχρι το καλοκαίρι του 2007 προβλέπεται να γίνει η ασφαλτόστρωση. Συζητώντας με τον υπεύθυνο του καταφυγίου από τον ΕΟΣ Λάρισας έμαθα ότι για να γίνουν οι πίστες, πρέπει να "διορθωθεί" το ανάγλυφο! Θα γεμίσουν τις ρεματιές με μεγάλες πέτρες – βράχους, για να δοθεί η δυνατότητα της υπόγειας απορροής του νερού. Οι μπουλντόζες θα ισοπεδώσουν τις πλαγιές για να ομαλοποιήσουν τις πίστες. Τα λιφτ Θα φτάσουν μέχρι την κορυφή του βουνού, στα 1978 μέτρα! Εν τω μεταξύ όλοι ξέρουν ότι το βουνό έχει αρκετά δύσκολες καιρικές συνθήκες το χειμώνα και θα είναι λίγες οι μέρες που θα επιτρέπουν τη λειτουργία του Κέντρου…

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος, για να πεισθούν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να σταματήσει αυτή τη μόδα των χιονοδρομικών κέντρων και οι υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στους κατοίκους των ορεινών περιφερειών. Στη δική μας περιοχή, πρέπει να σταματήσει εδώ η αναφορά για χιονοδρομικά κέντρα στην Γραμμένη Οξιά και τα Βαρδούσια και να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής αναβάθμισης των ορεινών αυτών περιοχών με όρους προστασίας και βιωσιμότητας.

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: