14 Ιαν 2008

ΠΟΣΕΣ ΑΡΑΧΩΒΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΗΡΕΙΑΣ
Parking 600 m2 και 4x4 στη Natura
Τoυ Πέτρου Σηφάκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Κολεσίδης


Πώς εννοούμε ότι προστατεύεται από τη Natura μια δασική περιοχή, όταν δημιουργείται πάρκινγκ 600 m2, φαρδείς ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι για να υποδεχθούν τα τζιπ πολυτελείας, όταν κόβονται δέντρα, για να δημιουργηθεί η υποδομή ενός ακόμα χιονοδρομικού κέντρου; Η Ζήρεια είναι ένα μόνο ηπαράδειγμα του παράλογου τρόπου ανάπτυξης που ακολουθείται στη χώρα μας.
Tα λιβάδια είναι ισότιμα με τα δάση και τους βράχους. Σκεφθείτε ένα λιβάδι την άνοιξη!..» Με αυτήν την πρόταση έκλεινε η καταγγελία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου για το εγχείρημα δημιουργίας χιονοδρομικών εγκαταστάσεων στο οροπέδιο της Κυλλήνης στη Ζήρεια, σε 1.500 υψόμετρο. «Πρόκειται για μία ιδέα 30 χρόνων», μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Οικονομίδης. Ζωγράφος και λάτρης της ομορφιάς των βουνών ο ίδιος, εναντιώθηκε από την αρχή στο σχέδιο που ξεκίνησε σαν χιονοδρομικό και τελικά κατέληξε να λέγεται Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας. «Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε σε μία έκταση 50 στρεμμάτων που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 την κατασκευή κτιρίου 200 τ.μ., συρόμενου αναβατήρα, τεσσάρων γηπέδων, την ηλεκτροδότηση, αποχέτευση και δημιουργία χώρου στάθμευσης 600 τ.μ. καθώς και δρόμου πρόσβασης», λέει προσθέτοντας ότι «τα έργα έγιναν με αποσπασματικές αδειοδοτήσεις, χωρίς ειδική και γενική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ορίζει η συνθήκη Natura. Επιπλέον, υπήρξαν δύο ανακλήσεις της παραχώρησης της δασικής έκτασης, αλλά αργότερα δόθηκαν ξανά άδειες και τα έργα συνεχίστηκαν. Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα με 1.000 σπάνια ενδημικά είδη, τέσσερα από τα οποία υπάρχουν μόνο στην Κυλλήνη και πουθενά αλλού στον κόσμο!».
Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: διανοίχθηκε και επεκτάθηκε μεγαλύτερος ασφάλτινος δρόμος στο οροπέδιο, ασφαλτοστρώθηκε το πάρκινγκ και έγιναν εξορύξεις αμμοχάλικου σε λόφο πάνω στο οροπέδιο για την υλοποίηση του δρόμου. Τώρα χάσκει ένα νταμάρι κακοποιώντας βάναυσα το άλλοτε παρθένο τοπίο. Η εξέλιξη έφερε την ενοικίαση snowmobiles και τετρακίνητων οχημάτων. «Το οροπέδιο προσελκύει πλέον πολλά τζιπ που φθάνουν μέχρι τη μοναδική λίμνη του Δασίου. Τα νερά της είναι πολλές φορές θολά, καθώς τα τετρακίνητα οχήματα αναμοχλεύουν το χώμα στις όχθες της. Δεν είναι δυνατόν το οροπέδιο να μετατρέπεται σε πίστα για 4 x 4», λέει αγανακτισμένος ο κ. Οικονομίδης, που απορεί με τη λογική του όλου εγχειρήματος, καθώς η Ζήρεια βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χιονοδρομικά, των Καλαβρύτων και του Μαινάλου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μία σωτήρια λύση θα ήταν να απαγορευθεί κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα πάνω από τα 1.300 μ.
Το αθλητικό κέντρο Ζήρειας περιλαμβάνει σήμερα ένα σύγχρονο σαλέ, ένα baby lift κι ένα μικρό συρόμενο αναβατήρα (το γνωστό στους χιονοδρόμους «πιατάκι»). Η μικρή πίστα που δημιουργήθηκε πριν από 1-2 μήνες είναι ανάμεσα σε έλατα και είναι πραγματικά απορίας άξιον αν οι σκιέρ θα μπορέσουν να την κατέβουν ομαλά ή θα σταματήσουν... ανώμαλα σε κάποιον κορμό δένδρου. Εκτός κι αν υπάρχουν και άλλα σχέδια επέκτασης ή κοπής δέντρων, αναρωτιέται η κτηνίατρος Αννα Ζαχαρή, από τα Τρίκαλα Κορινθίας, που έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ομάδας δασοπροστασίας του βουνού. «Στις καλοκαιρινές περιπολίες επάνω στο βουνό δεν μπορούσαμε σε ορισμένα σημεία να δούμε από τους έντονους προβολείς που έχουν τοποθετήσει γύρω από τις εγκαταστάσεις. Εχουμε χρέος όλοι μας να διαφυλάξουμε ανέπαφο το τελευταίο καταφύγιο άγριας ζωής στην Πελοπόννησο. Το βουνό είναι από τα ελάχιστα που δεν κάηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού», λέει.
Οταν το στρέμμα στην περιοχή των Τρικάλων φθάνει ακόμα και τα 250.000 ευρώ είναι λογικό να γεννιούνται φόβοι σε πολλούς κατοίκους της περιοχής.
Φεύγω από τα Τρίκαλα της Ορεινής Κορινθίας και έχει κολλήσει στα αυτιά μου ο «Eφιάλτης της Περσεφόνης», το τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου με το οποίο με αποχαιρέτησε η Αννα.
«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα και έβγαζε η γης το πρώτο της κυκλάμινο, τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο...
Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς...»


ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
«Αν δεν κάναμε τα έργα, θα χάναμε την άδεια»
Το αθλητικό κέντρο Ζήρειας είναι «μία ήπια παρέμβαση ενός μικρού χιονοδρομικού κέντρου», υποστηρίζει ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου, Αντώνης Κλαδούχος. «Εγώ το βλέπω σαν μία μεγάλη παιδική χαρά χιονιού», μας λέει, η οποία πάντως κόστισε ενάμισι εκατ. ευρώ. «Αυτή η έκταση των 40 στρεμμάτων παραχωρήθηκε από το δασαρχείο στον Δήμο Ξυλοκάστρου. Συγχρόνως υπάρχει και μία δημοτική συνεταιριστική επιχείρηση «Ζήρεια Α.Ε.» στην οποία συμμετέχουν όλοι οι όμοροι δήμοι της περιοχής. Τα έργα είχαν δρομολογηθεί και έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βάσει μιας τοπικής, αποσπασματικής περιβαλλοντικής μελέτης, για το συγκεκριμένο κομμάτι, διαφορετικά η άδεια παραχώρησης θα ανακαλούνταν. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο ούτε θέλουμε κάτι άλλο. Επειδή η περιοχή είναι Natura, οφείλουμε να την προστατέψουμε. Γιατί όντως δεν θέλουμε να μετατραπεί το οροπέδιο σε μία νέα Αράχωβα», λέει ο δήμαρχος. Ο ίδιος πιστεύει ότι μοναδικός τρόπος διάσωσης είναι να ολοκληρωθεί η ειδική διαχειριστική περιβαλλοντική μελέτη για ολόκληρη την περιοχή που θα ξεκαθαρίζει τι επιτρέπεται και τι όχι. «Ουσιαστικά να υπάρξει ένα πολεοδομικό σχέδιο για το βουνό ώστε να μη μεταφερθεί το κακό μοντέλο της παραλίας και εδώ πάνω. Εάν η μελέτη ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και εφόσον βέβαια εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε έναν οδηγό ανάπτυξης και πάνω σ' αυτόν να δημιουργήσουμε ένα φορέα διαχείρισης», καταλήγει ο κ. Κλαδούχος.
Γεγονός πάντως είναι ότι η ειδική διαχειριστική περιβαλλοντική μελέτη ξεκινάει αφού έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις σε ένα τοπίο που είχε μείνει ανέγγιχτο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ηδη τα νέα έργα έχουν ανοίξει την όρεξη πολλών. Βοσκοί, αγρότες και άλλοι διεκδικούν τίτλους ιδιοκτησίας πάνω στο οροπέδιο. Θα μπορέσει άραγε να ελεγχθεί το κύμα πιέσεων τώρα;
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
Τελικά οι φόβοι των κατοίκων της περιοχής για το μέλλον των δένδρων που υπήρχαν μέσα στη νέα πίστα αποδείχθηκαν βάσιμοι. Μια εβδομάδα μετά το ρεπορτάζ στη Ζήρεια και ενώ το ΟΙΚΟ βρισκόταν επί του πιεστηρίου, ο κ. Ανδρέας Ζάρρος, μέλος της δημοτικής κίνησης «Αρμονική Ανάπτυξη» του δήμου Ξυλοκάστρου, μας πληροφόρησε ότι κόπηκαν δύο έλατα.

________________________________________
Ο… ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΡΟΥΤΖΟ
Στον εθνικό δρυμό του Αμπρούτζο στην Ιταλία, βλέποντας το αδιέξοδο της εντατικής «ανάπτυξης», άλλαξαν ρότα. Σήμερα προσελκύουν δύο εκατομμύρια τουρίστες προστατεύοντας το περιβάλλον.
Ενα διαφορετικό πετυχημένο δρόμο ανάπτυξης για τα βουνά παρουσιάζει μελέτη του κ. Μάκη Σταύρου, προέδρου του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας, για το Οικοτουριστικό Πείραμα στον Εθνικό Δρυμό του Αbruzzo στα Απέννινα Ορη. Η ιταλική περιοχή προσελκύει κάθε χρόνο περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες, αναπτύσσοντας παράλληλα την παραδοσιακή γεωργία-κτηνοτροφία και τον συμβατό με το περιβάλλον τουρισμό.
Η επιτυχημένη πορεία του Αbruzzo ξεκινάει λίγο πριν… καταστραφεί στα τέλη της δεκαετίας του '60. Εκείνη την εποχή ο εθνικός δρυμός γνώρισε απότομη τουριστική ανάπτυξη. Κατοικίες, ξενοδοχεία, δρόμοι, χιονοδρομικές πίστες φτιάχτηκαν απρογραμμάτιστα, με αποτέλεσμα να θυσιαστούν 120.000 δέντρα και 3.000 εκτάρια εκτός άλλων καταστροφών.
Μετά το 1969, ο Αυτόνομος Σύνδεσμος του εθνικού δρυμού πήρε την κατάσταση στα χέρια του, αναδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες και τη διοίκηση.
• Το 1976 ο δρυμός έφτασε να περιλαμβάνει συνολικά 40.000 εκτάρια.
• Το 1984 ο σύνδεσμος επέβαλε το κριτήριο των ζωνών προστατευόμενων περιοχών. Ετσι χώρισε την περιοχή που καλύπτει ο δρυμός σε: Ζώνη απόλυτης προστασίας, Ζώνη Γενικής προστασίας και προφυλασσόμενη Ζώνη ήπιας αξιοποίησης, καθορίζοντας ταυτόχρονα με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια τις δραστηριότητες και επεμβάσεις που επιτρέπονται σε κάθε ζώνη.
• Το 1988, ύστερα από αγώνες, ο Σύνδεσμος πέτυχε την απαγόρευση του κυνηγιού και στην εξωτερική προφυλασσόμενη ζώνη.
• Το 1989, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του δρυμού που αποδείκνυε τα κέρδη της οικοτουριστικής ανάπτυξης, πολλές ακόμα κοινότητες ζήτησαν να συμπεριληφθούν στις προστατευόμενες ζώνες. Σήμερα ο δρυμός εκτείνεται σε 104.000 συνολικά εκτάρια - εκ των οποίων τα 44.000 είναι η κυρίως προστατευόμενη και 60.000 η εξωτερική προστατευόμενη ζώνη και απαρτίζεται από οροσειρές το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 900 έως 2.300 μ. Με βάση το επιτυχημένο μοντέλο του δημιουργήθηκαν στις γύρω περιοχές ακόμη τρεις δρυμοί!
Με σεβασμό στο περιβάλλον
Η διαμονή των τουριστών γίνεται σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που είναι ενταγμένες αισθητικά στο περιβάλλον. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για κάμπινγκ σε ειδικές επιλεγμένες τοποθεσίες και η διαμονή σε καταφύγια που υπάρχουν διασκορπισμένα σε όλα τα βουνά του δρυμού. Πεζοπορία σε μονοπάτια, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και ιππασία είναι οι σημαντικότερες μορφές υπαίθριων δραστηριοτήτων που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες. Στα μονοπάτια, όπως και στους δασικούς δρόμους, απαγορεύεται η διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων. Σε ολόκληρο το δρυμό που είναι οριοθετημένος με κίτρινες πινακίδες -με εξαίρεση τους οικισμούς για τουρισμό, γεωργία και κτηνοτροφία σε συγκεκριμένες ζώνες- είναι αυστηρά απαγορευμένες όλες οι επεμβάσεις στο τοπίο.
«Τα ορεινά χωριά των Απέννινων κατάφεραν να αντιστρέψουν τη φθίνουσα πορεία και να ενισχύσουν τον πληθυσμό τους. Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς, αρκεί να πείσουμε τους ντόπιους ότι υπάρχει εναλλακτική βιώσιμη προοπτική. Η στείρα άρνηση δεν βοηθάει, χρειάζονται προτάσεις», λέει με έμφαση ο κ. Σταύρου.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι ορειβατικοί σύλλογοι της χώρας προτείνουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν σαφώς μικρότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα και αναπτύσσονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το ράφτινγκ, το καγιάκ, η ποδηλασία, το ορειβατικό σκι, η πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια και οι παραδοσιακοί οικισμοί.



________________________________________
ΠΟΣΕΣ ΑΡΑΧΩΒΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;
Η χώρα μας έχει πάνω από δεκαπέντε χιονοδρομικά κέντρα και φιλοδοξεί να αποκτήσει καμιά δεκαριά ακόμη, αν γίνουν πράξη τα σχέδια και τα σενάρια των τοπικών αρχών σε πολλές ορεινές περιοχές. Tην ώρα που επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολλά αντίστοιχα κέντρα θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών στις χιονοπτώσεις, εμείς επιμένουμε να ασφαλτοστρώνουμε παρθένες περιοχές και να μεταφέρουμε τη βουή της πόλης στα βουνά.
Πολλοί οραματίζονται το μοντέλο της Αράχωβας, δηλαδή ουρές από πολυτελή τζιπ που μεταφέρουν επισκέπτες, οι οποίοι, μεταξύ λιφτ και ταβέρνας, διοχετεύουν μέρος του πλούτου τους και στους ντόπιους. Αυτή η στρατηγική ανάπτυξης από τη μία έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ευαίσθητο αλπικό τμήμα των βουνών -που είναι και το τελευταίο παρθένο κομμάτι της χώρας- και από την άλλη είναι αμφιλεγόμενη ως προς την αποτελεσματικότητά της, καθώς είναι εμφανείς οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Ηδη ο περυσινός ήπιος χειμώνας με τις ελάχιστες χιονοπτώσεις είχε τις πρώτες συνέπειες στην οικονομία της Αράχωβας και των Καλαβρύτων καθώς τα χιονοδρομικά κέντρα λειτούργησαν για μικρό χρονικό διάστημα.
Εκατοντάδες χιλιόμετρα στρωμένα με άσφαλτο
Η κατασκευή τέτοιων κέντρων απαιτεί τη διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων ασφαλτόδρομων σε δασικές ή ορεινές ζώνες, κτιρίων σε δεσπόζουσες αλπικές τοποθεσίες, την ισοπέδωση πλαγιών για τις πίστες και τέλος, την εγκατάσταση πυλώνων και συρματόσχοινων για τα lift. Επιπλέον, η εύκολη πρόσβαση χιλιάδων αυτοκινήτων και μεγάλων λεωφορείων μεταφέρει όλες τις επιβαρυντικές δραστηριότητες των πόλεων: το θόρυβο, τα καυσαέρια, τα σκουπίδια, αναφέρει ψήφισμα 25 ορειβατικών συλλόγων της χώρας που αντιτίθενται στη δημιουργία νέων χιονοδρομικών. «Οσοι έχουν επισκεφθεί τον Παρνασσό το καλοκαίρι έχουν δει πως οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν τις πλαγιές για να ομαλοποιήσουν το ανάγλυφο και να γίνουν πίστες», περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Σταμέλλος, οικονομολόγος και μέλος των Οικολόγων Πράσινων. «Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις λειτουργούν σαν το κερασάκι στην τούρτα σε μία ονομαζόμενη ανάπτυξη των ορεινών όγκων με κύριο άξονα την παραθεριστική κατοικία. Σ' αυτές τις συνθήκες, το χιονοδρομικό δεν αποτελεί πλέον πρωτογενές τουριστικό προϊόν. Είναι απλά σαν την πισίνα στο ξενοδοχείο. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τα γήπεδα γκολφ. Δυστυχώς, όσοι σκέφτονται και μεθοδεύουν τέτοιες επενδύσεις λένε τη μισή αλήθεια», υποστηρίζει ο κ. Σταμέλλος, που ζει στη Λαμία και βλέπει γύρω του να προωθούνται σχέδια για τρία χιονοδρομικά κέντρα: στον Κίσσαβο, στα Βαρδούσια και στη Γραμμένη Οξιά.
«Τις περισσότερες φορές δεν ανακοινώνουν επίσημα ότι θα γίνουν νέα χιονοδρομικά κέντρα (Χ.Κ.). Ομως τελείως… συμπτωματικά οι δρόμοι που ανοίγονται συγκλίνουν όλοι στο πεδίο που ακούγονται σενάρια για νέα Χ.Κ.», λέει ο Βαγγέλης Βρούτσης, οδηγός βουνού. «Προφανώς δεν γίνονται τυχαία αυτές οι κινήσεις.» Για παράδειγμα, στον Ολυμπο ο δρόμος μέχρι τη θέση Βρυσοπούλες όπου βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις του στρατού έχει ασφαλτοστρωθεί. Σ' αυτήν την περιοχή προτείνεται η δημιουργία νέου Χ.Κ. Στον Κίσσαβο, η άσφαλτος έχει φθάσει μέχρι το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου της Λάρισας. Και εκεί προτείνεται νέο Χ.Κ.
Αν και τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας είναι ζημιογόνες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, τα σενάρια και οι μελέτες για νέα χιονοδρομικά ξεφυτρώνουν κάθε τόσο σαν τα μανιτάρια. «Οι περισσότεροι ντόπιοι δεν ξέρουν τις περισσότερες φορές τι σημαίνει χιονοδρομικό κέντρο, αλλά πάντα υπάρχει κάποιος φιλόδοξος πολιτικός που βγάζει από τα συρτάρια του την καραμέλα της χιονοδρομικής ανάπτυξης», λέει ο κ. Βρούτσης.
Δυσοίωνες προβλέψεις για τα χιονοδρομικά χαμηλού υψομέτρου
Απογοητευτική είναι η μελέτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme) για τα χιονοδρομικά κέντρα και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη (Many Ski Resorts Heading as Result of Global Warming). Σύμφωνα με αυτήν, πολλά χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα και ενδεχομένως να βάλουν ακόμα και «λουκέτο». Ειδικοί του πανεπιστημίου της Ζυρίχης εκτιμούν ότι η περίοδος χιονόπτωσης στα χαμηλά βουνά θα είναι ολοένα και πιο απρόβλεπτη στις επόμενες δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον Ολυμπο, τα περισσότερα βουνά μας είναι χαμηλά. Για παράδειγμα, το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου βρίσκεται μόλις στα 1.600 μ.
Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, συνεχίζει η μελέτη, θα έχουν σοβαρές παρενέργειες στον χειμερινό τουρισμό σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Προς το παρόν, περίπου το 15% των ελβετικών χιονοδρομικών κέντρων δεν έχει αρκετό χιόνι. Στο μέλλον, το πρόβλημα θα επεκταθεί στο 37% με 56%. Στην Αυστραλία εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, κανένα χιονοδρομικό κέντρο δεν θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2070. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι περισσότερο αισθητή σε περιοχές του νότιου ημισφαιρίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Πολλά παραδοσιακά ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα χαμηλού υψομέτρου θα αναγκαστούν να κλείσουν είτε λόγω έλλειψης χιονιού είτε λόγω των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από το επιπλέον κόστος, συμπεριλαμβανομένου του τεχνητού χιονιού. Παράλληλα θα αυξάνονται οι πιέσεις για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες οικολογικά περιοχές μεγαλύτερων υψομέτρων», αναφέρει ο δόκτωρ Μπούρκι, λέκτορας στη Διεθνή Σχολή Τουριστικού Μάνατζμεντ στη Ζυρίχη.
Η έρευνα βασίστηκε στις μετεωρολογικές προβλέψεις 2.000 επιστημόνων του ΙPCC (Ιntergovernmental Panel on Climate Change), που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (UNEP) μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Το ΙPCC εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100 εάν δεν μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων.
Στο σκι λέμε «ναι»
Ο προβληματισμός και οι διαφωνίες των περισσότερων ορειβατικών και οικολογικών συλλόγων της χώρας δεν έχει στόχο τα σπορ του χιονιού, αφού όλοι θεωρούν ότι έστω και κατά τη διάρκεια των 3 - 4 μηνών με χιόνι μπορούν να αναπτυχθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες στη χώρα μας. Αλλωστε, όσοι πραγματικά αγαπούν το σκι, το σνόουμπορντ και το ορειβατικό σκι είναι φυσιολάτρες. Απλώς πιστεύουν ότι τα υπάρχοντα χιονοδρομικά διάσπαρτα όπως είναι στη χώρα, είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες του χιονοδρομικού τουρισμού. Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι καλύτερες υπηρεσίες, βελτιωμένες υποδομές και συντήρηση των υφισταμένων ώστε να μπορέσουν να ανταγωνισθούν τα Χ.Κ. των Αλπεων και κυρίως της γειτονιάς μας, Βουλγαρίας, Σκοπίων και Ρουμανίας που αναπτύσσονται ραγδαία.

________________________________________
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΛΛΑ ΕΞΙ ΝΕΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ
• Κίσσαβος. Υπάρχει μελέτη για εκπαιδευτικό χιονοδρομικό κέντρο στη θέση «Κάναλος». Εχουν προχωρήσει κάποια έργα υποδομής (διαπλάτυνση του δρόμου από το χωριό Σπηλιά) και έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος μέχρι το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου της Λάρισας.
• Βαρδούσια. Εχει υποβληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση, για την οποία η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει συντάξει σχέδιο αρνητικής απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ένσταση από τις τοπικές αρχές οι οποίες επιμένουν.
• Γραμμένη Οξιά. Οπως μας πληροφόρησε ο κ. Σταμέλλος, υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας να προχωρήσει το θέμα. Στο συγκεκριμένο βουνό παρατηρείται το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
• Ολυμπος. Το μεγάλο υψόμετρο του μυθικού βουνού -2.917 μ.- εξάπτει τη φαντασία πολλών που οραματίζονται ένα χιονοδρομικό κέντρο που θα μπορεί να λειτουργεί για μεγάλη περίοδο το χειμώνα. Συγκεκριμένα:
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Εχει προταθεί η δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου στη θέση Βρυσοπούλες, στην πλαγιά του βουνού στα όρια του δήμου Ελασσόνας, όπου βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις του στρατού. Ο χωμάτινος, άσχημος δρόμος που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στρατού διαπλατύνθηκε και ασφαλτοστρώθηκε χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, μας λέει ο Γιώργος Κιτίδης, εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας στην Αικατερίνη. «Το περασμένο καλοκαίρι ήρθε προς συζήτηση στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού επενδυτική πρόταση μεγάλου κατασκευαστή για δημιουργία χιονοδρομικού στη θέση Λιβαδάκι. Δηλαδή μέσα στην καρδιά του πυρήνα του δρυμού. Η απόφαση ήταν τελικά ομόφωνα αρνητική. Αλλά είναι δυνατόν να συζητάμε για ένα τέτοιο ενδεχομένο...», απορεί ο κ. Κιτίδης, προσθέτοντας ότι πρόσφατα έγινε μία ακόμα κρούση στον Ολυμπο. Ρωσικός επενδυτικός όμιλος ενδιαφερόταν για την «αξιοποίηση» 1.000 στρεμμάτων στη θέση Γελλαδαριές, 6 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Καρυές, με τη δημιουργία ενός ολόκληρου θερέτρου που θα είχε από spa, καζίνο μέχρι και χιονοδρομική πίστα 32 στρεμμάτων.
• Βελβεντό Κοζάνης. Τα σχέδια για νέο χιονοδρομικό στα Πιέρια Ορη υπάρχουν πάνω από δέκα χρόνια. Αν υλοποιηθεί θα είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις, ύψους 30. εκατ. Προς το παρόν, κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει.
• Ζήρεια. Στην περιοχή υπάρχει ήδη σε μία έκταση 40 στρεμμάτων το «Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας» με ένα baby lift, έναν συρόμενο αναβατήρα, ένα σαλέ κι ένα μεγάλο πάρκινγκ.
• Σενάρια για νέα Χ.Κ. έχουν ακουστεί και για το όρος Τριγγία των Τρικάλων, στη νότια πλαγιά της Γκαμήλας στην οροσειρά της Τύμφης και στον Γράμμο, που καιγόταν το προηγούμενο καλοκαίρι.


________________________________________
Kλείσιμο

Hμερομηνία : 06-11-07
Copyright: http://www.kathimerini.gr



Τα Βαρδούσια και η μόδα των χιονοδρομικών

Στις 13/10/2006, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, παρουσίασε το "ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Νομό Φωκίδας". Η σχετική είδηση, που έχει πηγή το ΑΠΕ και την ΝΕΤ 105,8 παρατίθεται αυτούσια:

Αναπτυξιακά έργα στη Φωκίδα
13/10/2006
Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Νομό Φωκίδας, που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης σε εκδήλωση που έγινε στην Άμφισσα.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, βασίζεται στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων του Νομού, καθώς και σε τρία μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αφορούν το Χιονοδρομικό Κέντρο Βαρδουσίων, την αξιοποίηση του λιμανιού της Ιτέας με την κατασκευή τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής και την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου στην Άμφισσα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές. Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι με το νέο επενδυτικό νόμο που θα ισχύσει από το 2007, το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης για το Νομό Φωκίδας φθάνει στο 50% του ύψους ενός επενδυτικού σχεδίου από 45% σήμερα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, υλοποιούνται στο Νομό Φωκίδας 427 έργα με προϋπολογισμό 178 εκατ. ευρώ. Με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, είπε ο υπουργός, δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπου κατευθύνεται το 82% των διαθέσιμων πόρων του Δ' ΚΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: