18 Ιαν 2008

Σούπερ επέκταση
στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Σούπερ επέκταση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού προγραμματίζει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από την Αθήνα το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο των Βαλκανίων.

Η επέκταση θα γίνει σε έκταση 14.000 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται περιμετρικά της περιοχής Φτερόλακκα και μέχρι σήμερα ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύντομα, η έκταση αυτή θα παραχωρηθεί στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) με σκοπό να μεγαλώσει κι άλλο το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, που τα Σαββατοκύριακα ασφυκτιά καθώς φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες-σκιέρ κυρίως από την Αττική. Τη σχετική απόφαση πήραν χθες οι υπουργοί Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Σπηλιωτόπουλος και Κοντός.

22 χιλιόμετρα
Στον χώρο των 14.000 στρεμμάτων αναμένεται να λειτουργήσουν τουλάχιστον τρεις καινούργιες υπερσύγχρονες- μεγάλες πίστες, οι οποίες θα προστεθούν στις υπάρχουσες, συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων. Στόχος είναι οι καινούργιες πίστες να πιστοποιηθούν από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.Ι. S Ηomologation), κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διοργάνωση στον Παρνασσό διεθνών αγώνων χιονοδρομιών. Τέτοιες πίστες (πιστοποιημένες από την F.Ι. S Ηomologation) είναι σήμερα μόνο ο «Ηνίοχος» και ο «Βάκχος».

Αυτήν τη στιγμή, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διαθέτει 18 πίστες κατάβασης- μήκους 320 μέτρων έως 4 χιλιομέτρων- για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους, ενώ για εκείνους που αναζητούν την περιπέτεια υπάρχουν και 12 «μαύρες» διαδρομές με βαθύ χιόνι, εκτός πιστών.

Το συνολικό κόστος των έργων εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου που έχει προγραμματίσει η ΕΤΑ, σε συνεργασία με την ανάδοχο ιδιωτική διαχειρίστρια εταιρεία, ξεπερνά τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Στο Ίντερνετ
Όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού, άρχισε ήδη η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του (www. parnassos-ski.gr), με την προσθήκη webcam και μετεωρολογικού σταθμού, για τη συνεχή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σκιέρ-επισκεπτών του μέσω του Ίντερνετ.
Εν τω μεταξύ η λειτουργία του αναβατήρα «Ηρακλής» θα είναι πλέον καθημερινή και το ωράριο λειτουργίας του κέντρου θα διευρύνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Από την άνοιξη και μετά το κέντρο θα αξιοποιείται για άλλες τουριστικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως mountain bike, ορειβασία, ορειβατικό ski κ.ά. Φέτος οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 150.000.

17 Ιαν 2008

Δελτίο τύπου των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας
για το χιονοδρομικό του Κισσάβου

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πληροφορίες: Σιάκης Λευτέρης 694 7072799

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια της παρέμβασης στο θέμα του χιονοδρομικού κέντρου στον Κίσσαβο, οι Οικολόγοι πράσινοι συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Νέσσωνος κ. Γερογιάννη όπου και ανταλλάξαμε θέσεις και απόψεις πάνω στο θέμα.

Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στον Κίσσαβο και καταθέσαμε εναλλακτικές προτάσεις για βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής. Προτάσεις που αφορούν όλη τη διάρκεια του έτους και όχι 1 ή 2 μήνες που διαρκεί η χιονοδρομική περίοδος (5 – 10 Σαββατοκύριακα τον χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση.)

Τα κύρια επιχειρήματά μας προέρχονται από την διεθνή πρακτική και εμπειρία, από διεθνείς οργανισμούς όπως ΟΟΣΑ και WWF, από διεθνή συνέδρια για τις κλιματικές αλλαγές όπως αυτή του Κιότο και του Μπαλί. Το μέλλον επιφυλάσσει θερμότερους χειμώνες. Ήδη στις Άλπεις χιονοδρομικά κέντρα κλείνουν ή αλλάζουν αντικείμενο.
Επιπροσθέτως θεωρούμε πως η περιοχή θα υποβαθμιστεί από τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν. Θα αλλοιωθεί τόσο η αισθητική όσο και η οικολογία της περιοχής. Ελάχιστοι φυσιολάτρες θα θέλουν να επισκεφτούν ένα φυσικό τοπίο σπαρμένο με πυλώνες 5 -15 μέτρων.

Καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στο 4ο (και τελευταίο) ΚΠΣ για δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων αυτά βαφτίζονται «εκπαιδευτικές πίστες» ώστε να μπορέσουν να επιχορηγηθούν. Μια πρακτική που απ’ ότι φαίνεται δεν την έχουν πάρει ακόμη χαμπάρι στην Ευρώπη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε ολοκληρωμένες και κυρίως δοκιμασμένες λύσεις για την ορθή χρήση και συνύπαρξή μας με το περιβάλλον και θα σταθούμε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

14 Ιαν 2008

Η μόδα των χιονοδρομικών στην Ελλάδα

Αγαπητέ μου φίλε
Αρχίζω και «τα παίρνω» με το κάθε βουνό και χιονοδρομικό κέντρο! Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτό ταιριάζει σε μια σύγχρονη αντίληψη για την «ανάπτυξη των ορεινών όγκων» και για τον ορεινό τουρισμό. Δεν επαρκούν λοιπόν τα χιονοδρομικά που έχουμε, και τα οποία όλα τους λειτουργούν άψογα… και λένε: "δε φτιάχνουμε κι ένα ακόμη στα Βαρδούσια;", άντε κι ένα στη Γραμμένη Οξιά, κι ένα στον Κίσαβο, στον Όλυμπο, στη Βελβενδό, στην Τριγγία, στα Άγραφα κοκ... Αυτό όμως που εγώ δεν θέλω, είναι να δω το τελευταίο αγνό κομμάτι γης της Ελλάδας, που είναι τα βουνά μας, να καταντήσουν όπως τα νησιά μας. Έχουμε χιονοδρομικά κέντρα και είναι αρκετά! Ας κοιτάξουν να βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα πρώτα, και μετά βλέπουμε.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για την προώθηση του ορεινού τουρισμού: διάνοιξη, διαμόρφωση, βελτίωση και διαφήμιση των ορεινών μονοπατιών, ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων (mountain bike, πεζοπορία, δραστηριότητες ποταμού κ.α.), δημιουργία ή και επισκευή ορειβατικών καταφυγίων, δημιουργία οικοτουριστικών καταλυμάτων, πάντα με γνώμονα τη διασκέδαση και τις ανάγκες όλης της οικογένειας, έτσι ώστε να προσελκυσθεί στο βουνό όλο και περισσότερος κόσμος. Γενικά, να γίνει προώθηση των εναλλακτικών ευκαιριών απασχόλησης μέσα από την ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και του ορεινού τουρισμού. Βέβαια γι’ αυτά χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες των τοπικών φορέων και των παραγόντων, οι οποίοι, συνήθως, κοντόφθαλμα κυνηγούν το γρήγορο χρήμα και δεν νοιάζονται για την περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα με προστασία. Βλέπουν το χιονοδρομικό κέντρο σαν την κότα με τα χρυσά αυγά, χωρίς να σκέφτονται ότι, με την δημιουργία του, θα χαθεί η ομορφιά και η ηρεμία στον τόπο τους. Σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, και ιδιαίτερα όσοι επικοινωνούμε μ’ αυτούς τους ανθρώπους, συζητώντας καλόπιστα μαζί τους.

Μπορώ να σου πω, με κάποια επιφύλαξη, ότι όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, από μόνα τους, είναι ζημιογόνες και προβληματικές επιχειρήσεις. Ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ελάχιστες «παραγωγικές» μέρες το χρόνο για σκι για να λειτουργήσουν. Δεν ξέρω πόσο περιμένουν να αυξηθεί η «πελατειακή βάση» και τι προβλέπεται να συμβεί με τις χιονοπτώσεις τα επόμενα χρόνια. Νομίζω όμως ότι διανύουμε μια περίοδο δύσκολη για τη χιονόπτωση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις δυσοίωνες κλιματικές αλλαγές. Άκουσα ότι η Αυστρία, με την επερχόμενη κλιματική μεταβολή και τη μείωση των χιονοπτώσεων, προγραμματίζει τη μετατροπή των χιονοδρομικών της σε... γήπεδα γκολφ. Αυτοί που θα κερδίσουν πάντως, είναι οι έξυπνοι επιχειρηματίες με τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα RESORTS και τα Health Club. Πόσοι είναι αυτοί;

Ακούστηκε ότι με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το 2007 η χιονοδρομία στην Ελλάδα μπαίνει σε ρυθμούς Αλπεων! Να η άλλη μεγάλη ιδέα, μετά τα γήπεδα γκολφ!! (παρουσίαση από τον κ Αλογοσκούφη του ειδικού προγράμματος για το Νομό Φωκίδας και την κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου Βαρδουσίων, που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, σε εκδήλωση που έγινε στην Άμφισσα στις 13/10/2006). Ωραίο το έργο. Να δούμε όμως το τέλος του, μετά από κάποια χρόνια «λειτουργίας» των Χιονοδρομικών Κέντρων. Αν λειτουργήσουν… Η όποια Εταιρεία – Ιδιωτικός Τομέας θα πληρωθεί για την επένδυση, που θα κάνει. Και με το παραπάνω! Πώς θα το εξασφαλίσει αυτό; Νομίζεις ότι θα ρισκάρει στο χιονοδρομικό κέντρο; Όχι βέβαια! Θα εξασφαλίσει άλλες παράπλευρες δραστηριότητες με καταπατήσεις και αποχαρακτηρισμούς δημοσίων δασικών εκτάσεων, την κατασκευή πολυτελών συγκροτημάτων και τόσα άλλα, που δεν θα έχουν καμιά σχέση μ’ αυτό που λέμε “ήπια ανάπτυξη”. Αφού τα πάρει με το παραπάνω, θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από κει που ήρθε. Το χιονοδρομικό θα περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πλέον, χωρίς πόρους, θα καταντήσει την εγκατάσταση προβληματική και θα ψάχνει να το διώξει από πάνω της όπως όπως. Οπότε ή θα "μαραζώσει", γιατί θα μείνει προίκα στον δήμο, ή θα το πάρει κανένας τζάμπα. Θα μείνουν όμως τα απαραίτητα για τέτοιου μεγέθους επένδυση έργα υποδομής, (οδικές προσβάσεις, χώροι στάθμευσης κ.λ.π.) και τα παρεπόμενά τους, τα οποία αναγκαστικά θα μεταβάλουν την γεωμορφολογική αρμονία της περιοχής, θα τραυματίσουν το φυσικό τοπίο και την εύθραυστη γεωλογία, ιδιαίτερα σε περιοχές μεγάλων κλίσεων. Θα ενθαρρύνουν μεγαλύτερους κυκλοφοριακούς φόρτους και θα συμβάλουν στην αποψίλωση των τοπικών δασών και την προοδευτική υποβάθμιση των εδαφών.

Οι προϋπολογισμοί των έργων; Ενδεικτικά σου λέω ότι ο προϋπολογισμός του Χ/Κ στη Βελβενδό Κοζάνης είναι της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ του Ski Center Kozuf στα Σκόπια, 72 εκατομμύρια. Στον Κίσαβο μόνο ο δρόμος πρόσβασης υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ

Για τον Κίσαβο, που σ’ ενδιαφέρει, έχω να σου πω ότι δυστυχώς προχωράει η κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου. Δεν ξέρω αν δημοπρατήθηκε η μελέτη ακόμη. Αν όχι, πιστεύω σύντομα θα γίνει. Ο δρόμος από το χωριό Σπηλιά μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας, μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού, όπως ειπώθηκε, κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ, κατασκευάζεται ήδη. Έχει γίνει η διαπλάτυνση. Σε πολλά σημεία νομίζω υπερβαίνει τα δέκα μέτρα και μέχρι το καλοκαίρι του 2007 προβλέπεται να γίνει η ασφαλτόστρωση. Συζητώντας με τον υπεύθυνο του καταφυγίου από τον ΕΟΣ Λάρισας έμαθα ότι για να γίνουν οι πίστες, πρέπει να "διορθωθεί" το ανάγλυφο! Θα γεμίσουν τις ρεματιές με μεγάλες πέτρες – βράχους, για να δοθεί η δυνατότητα της υπόγειας απορροής του νερού. Οι μπουλντόζες θα ισοπεδώσουν τις πλαγιές για να ομαλοποιήσουν τις πίστες. Τα λιφτ Θα φτάσουν μέχρι την κορυφή του βουνού, στα 1978 μέτρα! Εν τω μεταξύ όλοι ξέρουν ότι το βουνό έχει αρκετά δύσκολες καιρικές συνθήκες το χειμώνα και θα είναι λίγες οι μέρες που θα επιτρέπουν τη λειτουργία του Κέντρου…

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος, για να πεισθούν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να σταματήσει αυτή τη μόδα των χιονοδρομικών κέντρων και οι υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στους κατοίκους των ορεινών περιφερειών. Στη δική μας περιοχή, πρέπει να σταματήσει εδώ η αναφορά για χιονοδρομικά κέντρα στην Γραμμένη Οξιά και τα Βαρδούσια και να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής αναβάθμισης των ορεινών αυτών περιοχών με όρους προστασίας και βιωσιμότητας.

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

ΠΟΣΕΣ ΑΡΑΧΩΒΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΗΡΕΙΑΣ
Parking 600 m2 και 4x4 στη Natura
Τoυ Πέτρου Σηφάκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Κολεσίδης


Πώς εννοούμε ότι προστατεύεται από τη Natura μια δασική περιοχή, όταν δημιουργείται πάρκινγκ 600 m2, φαρδείς ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι για να υποδεχθούν τα τζιπ πολυτελείας, όταν κόβονται δέντρα, για να δημιουργηθεί η υποδομή ενός ακόμα χιονοδρομικού κέντρου; Η Ζήρεια είναι ένα μόνο ηπαράδειγμα του παράλογου τρόπου ανάπτυξης που ακολουθείται στη χώρα μας.
Tα λιβάδια είναι ισότιμα με τα δάση και τους βράχους. Σκεφθείτε ένα λιβάδι την άνοιξη!..» Με αυτήν την πρόταση έκλεινε η καταγγελία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου για το εγχείρημα δημιουργίας χιονοδρομικών εγκαταστάσεων στο οροπέδιο της Κυλλήνης στη Ζήρεια, σε 1.500 υψόμετρο. «Πρόκειται για μία ιδέα 30 χρόνων», μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Οικονομίδης. Ζωγράφος και λάτρης της ομορφιάς των βουνών ο ίδιος, εναντιώθηκε από την αρχή στο σχέδιο που ξεκίνησε σαν χιονοδρομικό και τελικά κατέληξε να λέγεται Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας. «Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε σε μία έκταση 50 στρεμμάτων που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 την κατασκευή κτιρίου 200 τ.μ., συρόμενου αναβατήρα, τεσσάρων γηπέδων, την ηλεκτροδότηση, αποχέτευση και δημιουργία χώρου στάθμευσης 600 τ.μ. καθώς και δρόμου πρόσβασης», λέει προσθέτοντας ότι «τα έργα έγιναν με αποσπασματικές αδειοδοτήσεις, χωρίς ειδική και γενική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ορίζει η συνθήκη Natura. Επιπλέον, υπήρξαν δύο ανακλήσεις της παραχώρησης της δασικής έκτασης, αλλά αργότερα δόθηκαν ξανά άδειες και τα έργα συνεχίστηκαν. Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα με 1.000 σπάνια ενδημικά είδη, τέσσερα από τα οποία υπάρχουν μόνο στην Κυλλήνη και πουθενά αλλού στον κόσμο!».
Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: διανοίχθηκε και επεκτάθηκε μεγαλύτερος ασφάλτινος δρόμος στο οροπέδιο, ασφαλτοστρώθηκε το πάρκινγκ και έγιναν εξορύξεις αμμοχάλικου σε λόφο πάνω στο οροπέδιο για την υλοποίηση του δρόμου. Τώρα χάσκει ένα νταμάρι κακοποιώντας βάναυσα το άλλοτε παρθένο τοπίο. Η εξέλιξη έφερε την ενοικίαση snowmobiles και τετρακίνητων οχημάτων. «Το οροπέδιο προσελκύει πλέον πολλά τζιπ που φθάνουν μέχρι τη μοναδική λίμνη του Δασίου. Τα νερά της είναι πολλές φορές θολά, καθώς τα τετρακίνητα οχήματα αναμοχλεύουν το χώμα στις όχθες της. Δεν είναι δυνατόν το οροπέδιο να μετατρέπεται σε πίστα για 4 x 4», λέει αγανακτισμένος ο κ. Οικονομίδης, που απορεί με τη λογική του όλου εγχειρήματος, καθώς η Ζήρεια βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χιονοδρομικά, των Καλαβρύτων και του Μαινάλου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μία σωτήρια λύση θα ήταν να απαγορευθεί κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα πάνω από τα 1.300 μ.
Το αθλητικό κέντρο Ζήρειας περιλαμβάνει σήμερα ένα σύγχρονο σαλέ, ένα baby lift κι ένα μικρό συρόμενο αναβατήρα (το γνωστό στους χιονοδρόμους «πιατάκι»). Η μικρή πίστα που δημιουργήθηκε πριν από 1-2 μήνες είναι ανάμεσα σε έλατα και είναι πραγματικά απορίας άξιον αν οι σκιέρ θα μπορέσουν να την κατέβουν ομαλά ή θα σταματήσουν... ανώμαλα σε κάποιον κορμό δένδρου. Εκτός κι αν υπάρχουν και άλλα σχέδια επέκτασης ή κοπής δέντρων, αναρωτιέται η κτηνίατρος Αννα Ζαχαρή, από τα Τρίκαλα Κορινθίας, που έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ομάδας δασοπροστασίας του βουνού. «Στις καλοκαιρινές περιπολίες επάνω στο βουνό δεν μπορούσαμε σε ορισμένα σημεία να δούμε από τους έντονους προβολείς που έχουν τοποθετήσει γύρω από τις εγκαταστάσεις. Εχουμε χρέος όλοι μας να διαφυλάξουμε ανέπαφο το τελευταίο καταφύγιο άγριας ζωής στην Πελοπόννησο. Το βουνό είναι από τα ελάχιστα που δεν κάηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού», λέει.
Οταν το στρέμμα στην περιοχή των Τρικάλων φθάνει ακόμα και τα 250.000 ευρώ είναι λογικό να γεννιούνται φόβοι σε πολλούς κατοίκους της περιοχής.
Φεύγω από τα Τρίκαλα της Ορεινής Κορινθίας και έχει κολλήσει στα αυτιά μου ο «Eφιάλτης της Περσεφόνης», το τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου με το οποίο με αποχαιρέτησε η Αννα.
«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα και έβγαζε η γης το πρώτο της κυκλάμινο, τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο...
Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς...»


ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
«Αν δεν κάναμε τα έργα, θα χάναμε την άδεια»
Το αθλητικό κέντρο Ζήρειας είναι «μία ήπια παρέμβαση ενός μικρού χιονοδρομικού κέντρου», υποστηρίζει ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου, Αντώνης Κλαδούχος. «Εγώ το βλέπω σαν μία μεγάλη παιδική χαρά χιονιού», μας λέει, η οποία πάντως κόστισε ενάμισι εκατ. ευρώ. «Αυτή η έκταση των 40 στρεμμάτων παραχωρήθηκε από το δασαρχείο στον Δήμο Ξυλοκάστρου. Συγχρόνως υπάρχει και μία δημοτική συνεταιριστική επιχείρηση «Ζήρεια Α.Ε.» στην οποία συμμετέχουν όλοι οι όμοροι δήμοι της περιοχής. Τα έργα είχαν δρομολογηθεί και έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βάσει μιας τοπικής, αποσπασματικής περιβαλλοντικής μελέτης, για το συγκεκριμένο κομμάτι, διαφορετικά η άδεια παραχώρησης θα ανακαλούνταν. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο ούτε θέλουμε κάτι άλλο. Επειδή η περιοχή είναι Natura, οφείλουμε να την προστατέψουμε. Γιατί όντως δεν θέλουμε να μετατραπεί το οροπέδιο σε μία νέα Αράχωβα», λέει ο δήμαρχος. Ο ίδιος πιστεύει ότι μοναδικός τρόπος διάσωσης είναι να ολοκληρωθεί η ειδική διαχειριστική περιβαλλοντική μελέτη για ολόκληρη την περιοχή που θα ξεκαθαρίζει τι επιτρέπεται και τι όχι. «Ουσιαστικά να υπάρξει ένα πολεοδομικό σχέδιο για το βουνό ώστε να μη μεταφερθεί το κακό μοντέλο της παραλίας και εδώ πάνω. Εάν η μελέτη ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και εφόσον βέβαια εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε έναν οδηγό ανάπτυξης και πάνω σ' αυτόν να δημιουργήσουμε ένα φορέα διαχείρισης», καταλήγει ο κ. Κλαδούχος.
Γεγονός πάντως είναι ότι η ειδική διαχειριστική περιβαλλοντική μελέτη ξεκινάει αφού έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις σε ένα τοπίο που είχε μείνει ανέγγιχτο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ηδη τα νέα έργα έχουν ανοίξει την όρεξη πολλών. Βοσκοί, αγρότες και άλλοι διεκδικούν τίτλους ιδιοκτησίας πάνω στο οροπέδιο. Θα μπορέσει άραγε να ελεγχθεί το κύμα πιέσεων τώρα;
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
Τελικά οι φόβοι των κατοίκων της περιοχής για το μέλλον των δένδρων που υπήρχαν μέσα στη νέα πίστα αποδείχθηκαν βάσιμοι. Μια εβδομάδα μετά το ρεπορτάζ στη Ζήρεια και ενώ το ΟΙΚΟ βρισκόταν επί του πιεστηρίου, ο κ. Ανδρέας Ζάρρος, μέλος της δημοτικής κίνησης «Αρμονική Ανάπτυξη» του δήμου Ξυλοκάστρου, μας πληροφόρησε ότι κόπηκαν δύο έλατα.

________________________________________
Ο… ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΡΟΥΤΖΟ
Στον εθνικό δρυμό του Αμπρούτζο στην Ιταλία, βλέποντας το αδιέξοδο της εντατικής «ανάπτυξης», άλλαξαν ρότα. Σήμερα προσελκύουν δύο εκατομμύρια τουρίστες προστατεύοντας το περιβάλλον.
Ενα διαφορετικό πετυχημένο δρόμο ανάπτυξης για τα βουνά παρουσιάζει μελέτη του κ. Μάκη Σταύρου, προέδρου του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας, για το Οικοτουριστικό Πείραμα στον Εθνικό Δρυμό του Αbruzzo στα Απέννινα Ορη. Η ιταλική περιοχή προσελκύει κάθε χρόνο περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες, αναπτύσσοντας παράλληλα την παραδοσιακή γεωργία-κτηνοτροφία και τον συμβατό με το περιβάλλον τουρισμό.
Η επιτυχημένη πορεία του Αbruzzo ξεκινάει λίγο πριν… καταστραφεί στα τέλη της δεκαετίας του '60. Εκείνη την εποχή ο εθνικός δρυμός γνώρισε απότομη τουριστική ανάπτυξη. Κατοικίες, ξενοδοχεία, δρόμοι, χιονοδρομικές πίστες φτιάχτηκαν απρογραμμάτιστα, με αποτέλεσμα να θυσιαστούν 120.000 δέντρα και 3.000 εκτάρια εκτός άλλων καταστροφών.
Μετά το 1969, ο Αυτόνομος Σύνδεσμος του εθνικού δρυμού πήρε την κατάσταση στα χέρια του, αναδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες και τη διοίκηση.
• Το 1976 ο δρυμός έφτασε να περιλαμβάνει συνολικά 40.000 εκτάρια.
• Το 1984 ο σύνδεσμος επέβαλε το κριτήριο των ζωνών προστατευόμενων περιοχών. Ετσι χώρισε την περιοχή που καλύπτει ο δρυμός σε: Ζώνη απόλυτης προστασίας, Ζώνη Γενικής προστασίας και προφυλασσόμενη Ζώνη ήπιας αξιοποίησης, καθορίζοντας ταυτόχρονα με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια τις δραστηριότητες και επεμβάσεις που επιτρέπονται σε κάθε ζώνη.
• Το 1988, ύστερα από αγώνες, ο Σύνδεσμος πέτυχε την απαγόρευση του κυνηγιού και στην εξωτερική προφυλασσόμενη ζώνη.
• Το 1989, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του δρυμού που αποδείκνυε τα κέρδη της οικοτουριστικής ανάπτυξης, πολλές ακόμα κοινότητες ζήτησαν να συμπεριληφθούν στις προστατευόμενες ζώνες. Σήμερα ο δρυμός εκτείνεται σε 104.000 συνολικά εκτάρια - εκ των οποίων τα 44.000 είναι η κυρίως προστατευόμενη και 60.000 η εξωτερική προστατευόμενη ζώνη και απαρτίζεται από οροσειρές το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 900 έως 2.300 μ. Με βάση το επιτυχημένο μοντέλο του δημιουργήθηκαν στις γύρω περιοχές ακόμη τρεις δρυμοί!
Με σεβασμό στο περιβάλλον
Η διαμονή των τουριστών γίνεται σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που είναι ενταγμένες αισθητικά στο περιβάλλον. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για κάμπινγκ σε ειδικές επιλεγμένες τοποθεσίες και η διαμονή σε καταφύγια που υπάρχουν διασκορπισμένα σε όλα τα βουνά του δρυμού. Πεζοπορία σε μονοπάτια, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και ιππασία είναι οι σημαντικότερες μορφές υπαίθριων δραστηριοτήτων που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες. Στα μονοπάτια, όπως και στους δασικούς δρόμους, απαγορεύεται η διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων. Σε ολόκληρο το δρυμό που είναι οριοθετημένος με κίτρινες πινακίδες -με εξαίρεση τους οικισμούς για τουρισμό, γεωργία και κτηνοτροφία σε συγκεκριμένες ζώνες- είναι αυστηρά απαγορευμένες όλες οι επεμβάσεις στο τοπίο.
«Τα ορεινά χωριά των Απέννινων κατάφεραν να αντιστρέψουν τη φθίνουσα πορεία και να ενισχύσουν τον πληθυσμό τους. Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς, αρκεί να πείσουμε τους ντόπιους ότι υπάρχει εναλλακτική βιώσιμη προοπτική. Η στείρα άρνηση δεν βοηθάει, χρειάζονται προτάσεις», λέει με έμφαση ο κ. Σταύρου.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι ορειβατικοί σύλλογοι της χώρας προτείνουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν σαφώς μικρότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα και αναπτύσσονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το ράφτινγκ, το καγιάκ, η ποδηλασία, το ορειβατικό σκι, η πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια και οι παραδοσιακοί οικισμοί.________________________________________
ΠΟΣΕΣ ΑΡΑΧΩΒΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;
Η χώρα μας έχει πάνω από δεκαπέντε χιονοδρομικά κέντρα και φιλοδοξεί να αποκτήσει καμιά δεκαριά ακόμη, αν γίνουν πράξη τα σχέδια και τα σενάρια των τοπικών αρχών σε πολλές ορεινές περιοχές. Tην ώρα που επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολλά αντίστοιχα κέντρα θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών στις χιονοπτώσεις, εμείς επιμένουμε να ασφαλτοστρώνουμε παρθένες περιοχές και να μεταφέρουμε τη βουή της πόλης στα βουνά.
Πολλοί οραματίζονται το μοντέλο της Αράχωβας, δηλαδή ουρές από πολυτελή τζιπ που μεταφέρουν επισκέπτες, οι οποίοι, μεταξύ λιφτ και ταβέρνας, διοχετεύουν μέρος του πλούτου τους και στους ντόπιους. Αυτή η στρατηγική ανάπτυξης από τη μία έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ευαίσθητο αλπικό τμήμα των βουνών -που είναι και το τελευταίο παρθένο κομμάτι της χώρας- και από την άλλη είναι αμφιλεγόμενη ως προς την αποτελεσματικότητά της, καθώς είναι εμφανείς οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Ηδη ο περυσινός ήπιος χειμώνας με τις ελάχιστες χιονοπτώσεις είχε τις πρώτες συνέπειες στην οικονομία της Αράχωβας και των Καλαβρύτων καθώς τα χιονοδρομικά κέντρα λειτούργησαν για μικρό χρονικό διάστημα.
Εκατοντάδες χιλιόμετρα στρωμένα με άσφαλτο
Η κατασκευή τέτοιων κέντρων απαιτεί τη διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων ασφαλτόδρομων σε δασικές ή ορεινές ζώνες, κτιρίων σε δεσπόζουσες αλπικές τοποθεσίες, την ισοπέδωση πλαγιών για τις πίστες και τέλος, την εγκατάσταση πυλώνων και συρματόσχοινων για τα lift. Επιπλέον, η εύκολη πρόσβαση χιλιάδων αυτοκινήτων και μεγάλων λεωφορείων μεταφέρει όλες τις επιβαρυντικές δραστηριότητες των πόλεων: το θόρυβο, τα καυσαέρια, τα σκουπίδια, αναφέρει ψήφισμα 25 ορειβατικών συλλόγων της χώρας που αντιτίθενται στη δημιουργία νέων χιονοδρομικών. «Οσοι έχουν επισκεφθεί τον Παρνασσό το καλοκαίρι έχουν δει πως οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν τις πλαγιές για να ομαλοποιήσουν το ανάγλυφο και να γίνουν πίστες», περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Σταμέλλος, οικονομολόγος και μέλος των Οικολόγων Πράσινων. «Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις λειτουργούν σαν το κερασάκι στην τούρτα σε μία ονομαζόμενη ανάπτυξη των ορεινών όγκων με κύριο άξονα την παραθεριστική κατοικία. Σ' αυτές τις συνθήκες, το χιονοδρομικό δεν αποτελεί πλέον πρωτογενές τουριστικό προϊόν. Είναι απλά σαν την πισίνα στο ξενοδοχείο. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τα γήπεδα γκολφ. Δυστυχώς, όσοι σκέφτονται και μεθοδεύουν τέτοιες επενδύσεις λένε τη μισή αλήθεια», υποστηρίζει ο κ. Σταμέλλος, που ζει στη Λαμία και βλέπει γύρω του να προωθούνται σχέδια για τρία χιονοδρομικά κέντρα: στον Κίσσαβο, στα Βαρδούσια και στη Γραμμένη Οξιά.
«Τις περισσότερες φορές δεν ανακοινώνουν επίσημα ότι θα γίνουν νέα χιονοδρομικά κέντρα (Χ.Κ.). Ομως τελείως… συμπτωματικά οι δρόμοι που ανοίγονται συγκλίνουν όλοι στο πεδίο που ακούγονται σενάρια για νέα Χ.Κ.», λέει ο Βαγγέλης Βρούτσης, οδηγός βουνού. «Προφανώς δεν γίνονται τυχαία αυτές οι κινήσεις.» Για παράδειγμα, στον Ολυμπο ο δρόμος μέχρι τη θέση Βρυσοπούλες όπου βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις του στρατού έχει ασφαλτοστρωθεί. Σ' αυτήν την περιοχή προτείνεται η δημιουργία νέου Χ.Κ. Στον Κίσσαβο, η άσφαλτος έχει φθάσει μέχρι το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου της Λάρισας. Και εκεί προτείνεται νέο Χ.Κ.
Αν και τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας είναι ζημιογόνες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, τα σενάρια και οι μελέτες για νέα χιονοδρομικά ξεφυτρώνουν κάθε τόσο σαν τα μανιτάρια. «Οι περισσότεροι ντόπιοι δεν ξέρουν τις περισσότερες φορές τι σημαίνει χιονοδρομικό κέντρο, αλλά πάντα υπάρχει κάποιος φιλόδοξος πολιτικός που βγάζει από τα συρτάρια του την καραμέλα της χιονοδρομικής ανάπτυξης», λέει ο κ. Βρούτσης.
Δυσοίωνες προβλέψεις για τα χιονοδρομικά χαμηλού υψομέτρου
Απογοητευτική είναι η μελέτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme) για τα χιονοδρομικά κέντρα και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη (Many Ski Resorts Heading as Result of Global Warming). Σύμφωνα με αυτήν, πολλά χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα και ενδεχομένως να βάλουν ακόμα και «λουκέτο». Ειδικοί του πανεπιστημίου της Ζυρίχης εκτιμούν ότι η περίοδος χιονόπτωσης στα χαμηλά βουνά θα είναι ολοένα και πιο απρόβλεπτη στις επόμενες δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον Ολυμπο, τα περισσότερα βουνά μας είναι χαμηλά. Για παράδειγμα, το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου βρίσκεται μόλις στα 1.600 μ.
Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, συνεχίζει η μελέτη, θα έχουν σοβαρές παρενέργειες στον χειμερινό τουρισμό σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Προς το παρόν, περίπου το 15% των ελβετικών χιονοδρομικών κέντρων δεν έχει αρκετό χιόνι. Στο μέλλον, το πρόβλημα θα επεκταθεί στο 37% με 56%. Στην Αυστραλία εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, κανένα χιονοδρομικό κέντρο δεν θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2070. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι περισσότερο αισθητή σε περιοχές του νότιου ημισφαιρίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Πολλά παραδοσιακά ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα χαμηλού υψομέτρου θα αναγκαστούν να κλείσουν είτε λόγω έλλειψης χιονιού είτε λόγω των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από το επιπλέον κόστος, συμπεριλαμβανομένου του τεχνητού χιονιού. Παράλληλα θα αυξάνονται οι πιέσεις για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες οικολογικά περιοχές μεγαλύτερων υψομέτρων», αναφέρει ο δόκτωρ Μπούρκι, λέκτορας στη Διεθνή Σχολή Τουριστικού Μάνατζμεντ στη Ζυρίχη.
Η έρευνα βασίστηκε στις μετεωρολογικές προβλέψεις 2.000 επιστημόνων του ΙPCC (Ιntergovernmental Panel on Climate Change), που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (UNEP) μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Το ΙPCC εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100 εάν δεν μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων.
Στο σκι λέμε «ναι»
Ο προβληματισμός και οι διαφωνίες των περισσότερων ορειβατικών και οικολογικών συλλόγων της χώρας δεν έχει στόχο τα σπορ του χιονιού, αφού όλοι θεωρούν ότι έστω και κατά τη διάρκεια των 3 - 4 μηνών με χιόνι μπορούν να αναπτυχθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες στη χώρα μας. Αλλωστε, όσοι πραγματικά αγαπούν το σκι, το σνόουμπορντ και το ορειβατικό σκι είναι φυσιολάτρες. Απλώς πιστεύουν ότι τα υπάρχοντα χιονοδρομικά διάσπαρτα όπως είναι στη χώρα, είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες του χιονοδρομικού τουρισμού. Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι καλύτερες υπηρεσίες, βελτιωμένες υποδομές και συντήρηση των υφισταμένων ώστε να μπορέσουν να ανταγωνισθούν τα Χ.Κ. των Αλπεων και κυρίως της γειτονιάς μας, Βουλγαρίας, Σκοπίων και Ρουμανίας που αναπτύσσονται ραγδαία.

________________________________________
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΛΛΑ ΕΞΙ ΝΕΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ
• Κίσσαβος. Υπάρχει μελέτη για εκπαιδευτικό χιονοδρομικό κέντρο στη θέση «Κάναλος». Εχουν προχωρήσει κάποια έργα υποδομής (διαπλάτυνση του δρόμου από το χωριό Σπηλιά) και έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος μέχρι το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου της Λάρισας.
• Βαρδούσια. Εχει υποβληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση, για την οποία η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει συντάξει σχέδιο αρνητικής απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ένσταση από τις τοπικές αρχές οι οποίες επιμένουν.
• Γραμμένη Οξιά. Οπως μας πληροφόρησε ο κ. Σταμέλλος, υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας να προχωρήσει το θέμα. Στο συγκεκριμένο βουνό παρατηρείται το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
• Ολυμπος. Το μεγάλο υψόμετρο του μυθικού βουνού -2.917 μ.- εξάπτει τη φαντασία πολλών που οραματίζονται ένα χιονοδρομικό κέντρο που θα μπορεί να λειτουργεί για μεγάλη περίοδο το χειμώνα. Συγκεκριμένα:
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕχει προταθεί η δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου στη θέση Βρυσοπούλες, στην πλαγιά του βουνού στα όρια του δήμου Ελασσόνας, όπου βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις του στρατού. Ο χωμάτινος, άσχημος δρόμος που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στρατού διαπλατύνθηκε και ασφαλτοστρώθηκε χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, μας λέει ο Γιώργος Κιτίδης, εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας στην Αικατερίνη. «Το περασμένο καλοκαίρι ήρθε προς συζήτηση στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού επενδυτική πρόταση μεγάλου κατασκευαστή για δημιουργία χιονοδρομικού στη θέση Λιβαδάκι. Δηλαδή μέσα στην καρδιά του πυρήνα του δρυμού. Η απόφαση ήταν τελικά ομόφωνα αρνητική. Αλλά είναι δυνατόν να συζητάμε για ένα τέτοιο ενδεχομένο...», απορεί ο κ. Κιτίδης, προσθέτοντας ότι πρόσφατα έγινε μία ακόμα κρούση στον Ολυμπο. Ρωσικός επενδυτικός όμιλος ενδιαφερόταν για την «αξιοποίηση» 1.000 στρεμμάτων στη θέση Γελλαδαριές, 6 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Καρυές, με τη δημιουργία ενός ολόκληρου θερέτρου που θα είχε από spa, καζίνο μέχρι και χιονοδρομική πίστα 32 στρεμμάτων.
• Βελβεντό Κοζάνης. Τα σχέδια για νέο χιονοδρομικό στα Πιέρια Ορη υπάρχουν πάνω από δέκα χρόνια. Αν υλοποιηθεί θα είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις, ύψους 30. εκατ. Προς το παρόν, κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει.
• Ζήρεια. Στην περιοχή υπάρχει ήδη σε μία έκταση 40 στρεμμάτων το «Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας» με ένα baby lift, έναν συρόμενο αναβατήρα, ένα σαλέ κι ένα μεγάλο πάρκινγκ.
• Σενάρια για νέα Χ.Κ. έχουν ακουστεί και για το όρος Τριγγία των Τρικάλων, στη νότια πλαγιά της Γκαμήλας στην οροσειρά της Τύμφης και στον Γράμμο, που καιγόταν το προηγούμενο καλοκαίρι.


________________________________________
Kλείσιμο

Hμερομηνία : 06-11-07
Copyright: http://www.kathimerini.grΤα Βαρδούσια και η μόδα των χιονοδρομικών

Στις 13/10/2006, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, παρουσίασε το "ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Νομό Φωκίδας". Η σχετική είδηση, που έχει πηγή το ΑΠΕ και την ΝΕΤ 105,8 παρατίθεται αυτούσια:

Αναπτυξιακά έργα στη Φωκίδα
13/10/2006
Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Νομό Φωκίδας, που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης σε εκδήλωση που έγινε στην Άμφισσα.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, βασίζεται στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων του Νομού, καθώς και σε τρία μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αφορούν το Χιονοδρομικό Κέντρο Βαρδουσίων, την αξιοποίηση του λιμανιού της Ιτέας με την κατασκευή τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής και την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου στην Άμφισσα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές. Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι με το νέο επενδυτικό νόμο που θα ισχύσει από το 2007, το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης για το Νομό Φωκίδας φθάνει στο 50% του ύψους ενός επενδυτικού σχεδίου από 45% σήμερα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, υλοποιούνται στο Νομό Φωκίδας 427 έργα με προϋπολογισμό 178 εκατ. ευρώ. Με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, είπε ο υπουργός, δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπου κατευθύνεται το 82% των διαθέσιμων πόρων του Δ' ΚΠΣ.

ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

Όσοι έχουν επισκεφθεί τον Παρνασσό το καλοκαίρι, έχουν δει πώς οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν τις πλαγιές για να ομαλοποιήσουν το ανάγλυφο και να γίνουν οι πίστες. Με ανάλογο “σεβασμό” θα αντιμετωπίσουν την “ανόθευτη, παρθένα” περιοχή, όπως ονομάζουν στην εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας, στη Γραμμένη Οξιά, στα Βαρδούσια και στα άλλα βουνά που σχεδιάζονται χιονοδρομικές εγκαταστάσεις και κέντρα. Τα επιχειρήματα περί μη επιπτώσεων στο περιβάλλον δεν πείθουν. Οι επεμβάσεις είναι μείζονες και δεν αφορούν στην περιοχή της αλπικής ζώνης μόνο. Αφορούν κυρίως επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή που θα υποστεί τη διάβρωση, την έκθεση σε φυσικούς κινδύνους, επιπτώσεις χωροταξικές με την ανάπτυξη χρήσεων όπως παραθεριστική κατοικία, και γενικότερα με την “αστικοποίηση” της περιοχής, με τους αυτοκινητοδρόμους και τους άλλους υποστηρικτικούς χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης με την συνεπαγόμενη επιβάρυνση. Δυστυχώς όσοι σκέφτονται και μεθοδεύουν αυτές τις επενδύσεις, λένε τη μισή αλήθεια.

Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις λειτουργούν σαν το “κερασάκι στην τούρτα” σε μια ονομαζόμενη “ανάπτυξη” των ορεινών όγκων με κύριο άξονα την παραθεριστική κατοικία. Σ’ αυτές τις συνθήκες το χιονοδρομικό κέντρο δεν αποτελεί πλέον “πρωτογενές τουριστικό προιόν”. Είναι απλά σαν την πισίνα στο ξενοδοχείο. Κάτι ανάλογο με τα γήπεδα γκολφ

Σύμφωνα με μελέτες και δημοσιεύσεις, μέσα στις επόμενες δεκαετίες κινδυνεύουν με λουκέτο αρκετά χιονοδρομικά κέντρα της Eυρώπης εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το χιόνι έχει ήδη εξαφανιστεί από πολλές βουνοπλαγιές, πράγμα που θα πλήξει σημαντικά την τουριστική βιομηχανία αρκετών περιοχών. Η πλειονότητα των επιστημόνων θεωρεί ότι η καλοκαιρία μέσα στο καταχείμωνο, που παρατηρήθηκε φέτος, συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα ίδια αυτά φαινόμενα παρατηρούνται και στη χώρα μας, οπότε οι προτάσεις για κατασκευή νέων χιονοδρομικών κέντρων δεν ακούγονται σοβαρές. Πρέπει να δεχτούμε ότι το κλίμα αλλάζει και αλλάζει τα πάντα ή πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Να αλλάξουν οι πολιτικές για τη γεωργία, τα δάση, τα νερά, οι πολιτικές για την παράκτια ζώνη, τον τουρισμό και τα χιονοδρομικά κέντρα, τη δόμηση και την ενέργεια, τις μετακινήσεις και τις υποδομές και βέβαια η οργάνωση του κράτους και η αντίληψη του πολίτη για όλα αυτά. Καλοπροαίρετα μπορούμε να δεχθούμε όλοι, ότι τα 20 χιονοδρομικά κέντρα, διάσπαρτα όπως είναι στη χώρα, είναι αρκετά σήμερα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του χιονοδρομικού τουρισμού. Αυτό που χρειάζεται, είναι καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερη υποδομή και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων
Σε ό,τι αφορά τον Κίσσαβο, τα Βαρδούσια και τη Γραμμένη Οξιά, η κάθε μια περίπτωση είναι ιδιαίτερη.
- Για τον Κίσσαβο, έχουν προχωρήσει κάποια έργα υποδομής (διαπλάτυνση του δρόμου από το χωριό Σπηλιά, η επέκταση του ορειβατικού καταφυγίου προορίζεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των χιοδρόμων).

- Για τα Βαρδούσια, έχει υποβληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η Προκαταρτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση, για την οποία η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει συντάξει σχέδιο αρνητικής απόφασης

- Για την Γραμμένη Οξιά, υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας να προχωρήσει το θέμα και πληροφορίες μας λένε ότι προχωρούν στην μελέτη
Εδικά για τη Γραμμένη Οξυά πρέπει να τονιστεί, ότι είναι ένα βουνό στη Δυτική Φθιώτιδα στο οποίο παρατηρείται το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στην ευρύτερη περιοχή το προηγούμενο διάστημα καλλιεργήθηκε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την δημιουργία αιολικού πάρκου στα Κοκάλια, περιοχή που είναι συνέχεια της Γραμμένης Οξιάς, με το επιχείρημα της καταστροφής του περιβάλλοντος από τους δρόμους και το τσιμέντο των βάσεων των ανεμογεννητριών Είναι αντιφατικό όμως που δεν μιλάει κανείς τώρα, ούτε για τις μπουλντόζες που θα ισοπεδώσουν τις πλαγιές για να φτιάξουν τις πίστες, ούτε για τις βάσεις των λίφτ, ούτε για την κατασκευή των άλλων χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης. Ο σκοπός, τουριστική κίνηση και “ανάπτυξη”, αγιάζει τα μέσα.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για την προώθηση του ορεινού τουρισμού: διάνοιξη, διαμόρφωση, βελτίωση και διαφήμιση των ορεινών μονοπατιών, ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων (mountain bike, πεζοπορία, δραστηριότητες ποταμού κ.α.), δημιουργία ή και επισκευή ορειβατικών καταφυγίων, δημιουργία οικοτουριστικών καταλυμάτων, πάντα με γνώμονα τη διασκέδαση και τις ανάγκες όλης της οικογένειας, έτσι ώστε να προσελκυσθεί στο βουνό όλο και περισσότερος κόσμος. Γενικά, να γίνει προώθηση των εναλλακτικών ευκαιριών απασχόλησης μέσα από την ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και του ορεινού τουρισμού. Βέβαια γι’ αυτά χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες των τοπικών φορέων και των παραγόντων, οι οποίοι, συνήθως, κοντόφθαλμα κυνηγούν το γρήγορο χρήμα και δεν νοιάζονται για την περιφερειακή ισόρροπη πολυκεντρική οικονομική δραστηριότητα με προστασία. Βλέπουν το χιονοδρομικό κέντρο σαν την κότα με τα χρυσά αυγά, χωρίς να σκέφτονται ότι, με την δημιουργία του, θα χαθεί η ομορφιά και η ηρεμία στον τόπο τους. Σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, και ιδιαίτερα όσοι επικοινωνούμε μ’ αυτούς τους ανθρώπους, συζητώντας καλόπιστα μαζί τους.

Θέματα που πρέπει να απασχολήσουν είναι η διαφοροποίηση των καταλυμάτων, το «προφίλ» των επισκεπτών και των αναζητήσεων τους, τα ευρωπαϊκά κριτήρια ποιότητας των μονάδων και των περιοχών, ο οικονομικός ρόλος που παίζουν οι αγροτουριστικές εγκαταστάσεις σε κάθε τοπική κοινωνία, η ανάγκη διατήρησης ζωντανής αγροτικής ζωής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη αγροτουριστικού προϊόντος. «Πουλάμε» περιβάλλον, την ομορφιά του τόπου μας, το καλό μας όνομα στα τοπικά προϊόντα και το ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Και το εισόδημα που παράγεται τοπικά, να επιστρέφει και πάλι στη ύπαιθρο

Δείτε παρακάτω ορισμένες διευθύνσεις για το θέμα

http://www.in.gr/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=993&lngChapterID=51591&lngItemID=51968
http://www.snowclub.gr/forums/index.php?s=ce45c838b09dd3e825552823ac423893&showtopic=7093

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?s=ce45c838b09dd3e825552823ac423893&showtopic=5541

Ομάδα πρωτοβουλίας κατά της δημιουργίας
νέων χιονοδρομικών κέντρων

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2007

Θέμα:
Ψήφισμα διαμαρτυρίας ορειβατικών και χιονοδρομικών συλλόγων
κατά της δημιουργίας νέων χιονοδρομικών κέντρων

Συνημμένα:
1. ΨΗΦΙΣΜΑ
2. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


Αξιότιμοι Κύριοι,
σας αποστέλλουμε το παρακάτω ψήφισμα - διαμαρτυρία των Ελληνικών Ορειβατικών και Χιονοδρομικών Συλλόγων με το οποίο εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στη δημιουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα για τους λόγους που αναλυτικά σε αυτό αναφέρονται, προκρίνοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που συνάδουν με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Με εκτίμηση,
Ομάδα πρωτοβουλίας κατά της δημιουργίας νέων χιονοδρομικών κέντρων


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Με αφορμή την γνωστοποίηση των σχεδίων για την κατασκευή και λειτουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και τα Βαρδούσια, με το παρόν ψήφισμα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην δημιουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων σε ορεινούς όγκους της χώρας μας, διότι με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνονται υπέρμετρα τα ορεινά οικοσυστήματα.

Η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί κεντρική Ευρωπαϊκή και Ελληνική πολιτική επιλογή, επιβάλλει η ανάπτυξη επιχειρηματικών και λοιπών δραστηριοτήτων να λαμβάνει υπόψη και την προστασία του περιβάλλοντος, αρχή που δεν εξυπηρετείται με την λειτουργία των νέων χιονοδρομικών κέντρων. Και αυτό διότι η κατασκευή ενός τέτοιου κέντρου απαιτεί την διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων ασφαλτόδρομων σε δασικές ή αλπικές ορεινές ζώνες, την κατασκευή κτιρίων σε δεσπόζουσες αλπικές τοποθεσίες, την ισοπέδωση πλαγιών για τις πίστες και τέλος, την εγκατάσταση πυλώνων και συρματόσχοινων για τα δεκάδες lift. Επίσης, κατά την λειτουργία του κέντρου, η εύκολη πρόσβαση χιλιάδων αυτοκινήτων και μεγάλων λεωφορείων μεταφέρει στα μέχρι τώρα παρθένα βουνά μας όλες τις επιβαρυντικές δραστηριότητες των πόλεων: τον θόρυβο, τα καυσαέρια, τα σκουπίδια.

Όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η χειμερινή περίοδος διαρκεί όλο και λιγότερο - ήδη περιορίζεται στους 3 μήνες - είτε λόγω του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είτε λόγω άλλων μετεωρολογικών φαινομένων, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την επιβίωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι τα ήδη λειτουργούντα χιονοδρομικά κέντρα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες.

Είναι όμως απαραίτητο να εκσυγχρονισθούν και να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τα χιονοδρομικά κέντρα των γειτονικών Βαλκανικών χωρών και των Aλπεων, τα οποία διαθέτουν καλύτερες υποδομές και προσφέρουν αρτιότερες υπηρεσίες.

Αντίθετα, υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν μικρότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, δεν επιβαρύνουν το ορεινό οικοσύστημα και αναπτύσσονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα η αναρρίχηση, το ράφτινγκ, το καγιάκ, η ποδηλασία, το ορειβατικό σκι, η πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, οι παραδοσιακοί οικισμοί, κλπ. Παραδείγματα πετυχημένης εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν η Κάλυμνος και τα Μετέωρα που, λόγω των σημαντικών αναρριχητικών πεδίων που διαθέτουν, έχουν αναδειχθεί σε παγκόσμιους αναρριχητικούς προορισμούς. Aλλο παράδειγμα αποτελούν το Πάπιγκο και η Κόνιτσα, όπου οι παραπάνω φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες αναπτύσσονται σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Για τους λόγους αυτούς, η δημιουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων στα προαναφερόμενα ορεινά συγκροτήματα ή οπουδήποτε αλλού, κρίνεται οικονομικά ως μη βιώσιμη και περιβαλλοντικά ως ιδιαίτερα οχληρή δραστηριότητα. Η αντίθεσή μας δεν έχει ως στόχο το άθλημα του σκι, αφού θεωρούμε ότι τα βουνά μας, έστω και κατά την διάρκεια των 3 - 4 μηνών με χιόνι, είναι κατάλληλα για ορειβατικό σκι. Η οικονομική ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου μπορεί να πραγματοποιηθεί με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους κατοίκους, όπως αυτές αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε το παραπάνω ψήφισμα είμαστε πρόθυμοι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας, μέχρι την ημέρα αποστολής της παρούσας, έχει εγκριθεί από τους ακόλουθους ορειβατικούς και χιονοδρομικούς συλλόγους:

1. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών (έγκριση 8/3/2007)
Φιλαδελφείας 126, 136 71 Αχαρνές, Τηλ. 2102461528

2. Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (έγκριση 12/3/2007)
Ζαΐμη 45, 106 82 Αθήνα, Τηλ. 2108218401

3. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών (έγκριση 15/3/2007)
Ερμού 64, 105 63 Αθήνα, Τηλ. 2103212355 & 2103212429

4. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης (έγκριση 20/3/2007)
Καρνεάδου 8, 163 46 Ηλιούπολη, Τηλ. 2109911537, Fax 2109938286

5. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Aμφισσας (έγκριση 21/3/2007)
Σταλλού 8, 331 00 Aμφισσα, Τηλ. 2265028577 & 2265029201, Fax 2265023200

6. Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (έγκριση 28/3/2007)
Ι. Μεταξά & Κοιμ. Θεοτόκου 3, 133 51 Φυλή, Τηλ. 2102411148

7. Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας (έγκριση 28/3/2007)
Ποσειδώνος 18, Βούλα, T.K. 166 73, Αθήνα, Τηλ. 2109657879, Fax 2108992113

8. Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας "ΩΛΕΝΟΣ" (έγκριση 28/3/2007)
Καρπενησίου 24, 262 22 Πάτρα, Τηλ. 2610279764

9. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου (έγκριση 28/3/2007)
Κολιάτσου 30, 201 00 Κόρινθος, Τηλ. 2741029970 & 2741025694

10. Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιά (έγκριση 3/4/2007)
Μεσσηνίας 14-16, 185 34 Πειραιάς, Τηλ. 2104170814 & 2104130632

11. Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Αθηνών (έγκριση 16/4/2007)
Καλλιδρομίου 41, 106 81 Αθήνα, Τηλ. 2103834817

12. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας (έγκριση 17/4/2007)
Πτολεμαίου 37, 653 02 Καβάλα, Τηλ. 2510224294

13. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης (έγκριση 17/4/2007)
Λαγοπάτη 43, 221 00 Τρίπολη, Τηλ. 2710232243

14. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης (έγκριση 18/4/2007)
Γκορτσολόγου 97 ή Τ.Θ. 52, 231 00 Σπάρτη, Τηλ. 2731022574

15. Σύλλογος Φυσιολατρών Ορειβατών Σκακιστών Πειραιώς "Ο Κρυστάλλης" (έγκριση 18/4/2007)Καραΐσκου 30-32, 185 32 Πειραιάς, Τηλ. 2104174094

16. Ορειβατικός Χιονοδρομικός Σύλλογος Μεσολογγίου "Η Βαράσοβα" (έγκριση 19/4/2007)Μαυροκορδάτου & Κάτση, 302 00 Μεσολόγγι, Τηλ. 2631025503

17. Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (έγκριση 19/4/2007)
Πλ. Αγ. Θεοδώρων 3, 105 61 Αθήνα, Τηλ. 2103238775 & 2103238706

18. Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (έγκριση 20/4/2007)
Ομήρου 6, 421 00 Τρίκαλα, Τηλ. 2431072077 (& fax)

19. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου (έγκριση 25/4/2007)
Παν. Σούλου 10, 301 00 Αγρίνιο, Τηλ. 2641045512

20. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου (έγκριση 30/4/2007)
Δημοκρατίας 12, 741 00 Ρέθυμνο, Τηλ. 2831057766

21. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Aσπρων Σπιτιών (έγκριση 12/5/2007)
Νηρέως 5, 320 03 Παραλία Διστόμου, Τηλ. 22670-41552

22. Λέσχη Αλπινισμού Λάρισας (έγκριση 20/5/2007)
Νίκαια Λάρισας, 415 00 Λάρισα, Τηλ. 2410921244

23. Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης (έγκριση 29/5/2007)
Πλατεία Αριστοτέλους 5, 546 24 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310224710